ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινοτική Οδηγία-βόμβα στην αγορά των ακινήτων!

 

Mπλοκάρει ενοικιάσεις και πωλήσεις

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η κτηματαγορά από τη νέα Κοινοτική Οδηγία για την ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, που αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια, οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν, αλλά και ούτε να πωληθούν, παρά μόνον αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτίριο εντός τριετίας από την πώληση. Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η οδηγία, το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό θα τεθεί τα επόμενα χρόνια εκτός αγοράς.

Όπως εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το σχέδιο αυτό, που είναι οικονομικά αδύνατον να εφαρμοστεί στη χώρα του ΕΝΦΙΑ, απειλεί να αφήσει άστεγους και τους ενοικιαστές, αφού θα θέσει σταδιακά εκτός αγοράς μισθώσεων το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό, για το οποίο στο «Εξοικονομώ» προβλέπεται μέχρι στιγμής μειωμένη κρατική ενίσχυση, ώστε ουδείς εκμισθωτής μπορεί αντικειμενικά να αναβαθμίσει ενοικιαζόμενο ακίνητο! Η επί θύραις ένταξη των κτιρίων στο ευρωπαϊκό «σύστημα εμπορίας ρύπων» θα δώσει τη χαριστική βολή στο κόστος στέγασης ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Σύμφωνα με το άρθρο 7α του σχεδίου της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, κάθε κράτος-μέλος θα θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων. Τα πρότυπα θα ισχύουν το αργότερο από το 2027. Έως το 2035 ολόκληρο το εθνικό κτιριακό απόθεμα θα καλύπτεται από ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες που πωλούνται ή ενοικιάζονται σε νέο μισθωτή θα έχουν επιτύχει τουλάχιστον:

α) την κλάση ενεργειακής απόδοσης E, για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά
την 1η Ιανουαρίου 2027 (μετά την 1η Ιανουαρίου 2030 για τις πολυκατοικίες)

β) την κλάση ενεργειακής απόδοσης D, για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά
την 1η Ιανουαρίου 2030 (μετά την 1η Ιανουαρίου 2035 για τις πολυκατοικίες)

γ) κλάση ενεργειακής απόδοσης C, για συναλλαγή που πραγματοποιείται μετά την
1η Ιανουαρίου 2033 (μετά την 1η Ιανουαρίου 2040 για τις πολυκατοικίες).

Κατά παρέκκλιση, ένα κτίριο ή κτιριακή μονάδα μπορεί να πωληθεί, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα το αναβαθμίσει με το όριο που ισχύει τη στιγμή της πώλησης εντός τριών ετών από την ημερομηνία πώλησης.

                                                           ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

 FACEBOOK

INSTAGRAM

 TWITTER

Το ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το Το ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.