Γελάει ο κόσμος με τις μάσκες Τσιόδρα-Χαρδαλιά
Γελάει ο κόσμος με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν επιφυλακτικός, αν όχι αρνητικός, στη χρήση μάσκας από τον υγιή πληθυσμό, τώρα μας λέει το αντίθετο, με βάση τις προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβάλει η κυβέρνηση σε όσους δεν την φοράνε στους χώρους που κρίνεται απαραίτητο (150 ευρώ).
«Οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει και γι’ αυτό συστήνεται τώρα η χρήση της, ως συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να αποφύγουμε μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους», είπε ο Τσιόδρας χάνοντας αρκετή από την αξιοπιστία του σε σχέση με τα όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα. «Η επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση ειδικών μασκών από το υγειονομικό προσωπικό και αποφασίστηκε πως δεν συστήνεται η χρήση τους, καθώς είναι επικίνδυνες για την μετάδοση του ιού. Προτιμότερη είναι η χρήση υφασμάτινης, πάνινης μάσκας, που μπορεί να φτιαχτεί ακόμα και με απλά υλικά μέσα στο σπίτι», παραδέχτηκε παραδόξως.
Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, είπε: «Ίσως να σας φαίνεται παράλογο το ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλιώς. Όλα, όμως, τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι. Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lock down (σ.σ. και είμαστε ακόμα), όπως μου είπε ο φίλος μου ο Μπαμπινιώτης μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Τότε η επιτροπή δεν συνέστησε τη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της (σ.σ. τώρα δεν υπάρχουν;). Τώρα οι συνθήκες είναι άλλες, είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο για τον κορωναιό, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας, όταν έχουμε ελαφρά ή, και καθόλου συμπτώματα. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τώρα την στρατηγική μας, όπως και τότε…».
Και πώς να τον πάρεις στα σοβαρά, όταν δήλωσε πως: «Λοιμώξεις από τον ιό παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη», ειδικά από τη στιγμή που τα δημοτικά σχολεία έμειναν για τhν ώρα στον «πάγο».
ΠΡΟΣΤΙΜΟ 150 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΚΑ
Παρ’ όλα αυτά, στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατέστησε και επίσημα τη χρήση μάσκας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός. Ειδικά, όπως είπε «η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, super market, καταστήματα τροφίμων, ΤΑΧΙ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά εργαστήρια» και ότι «Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ».
«Το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς, είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας», τόνισε ο υφυπουργός Χαρδαλιάς για να προσθέσει ότι «Ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποτελεσματική θεραπεία ακόμα, ούτε μπορεί δίπλα από κάθε πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός, γι΄ αυτό και η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο».
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι μέχρι την Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών: «Οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Ο Χαρδαλιάς επανέλαβε επίσης ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας, και μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι – και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της επιδημίας: «Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού. Μπορεί να χρειαστεί κάποιες περιοχές να τεθούν σε καραντίνα αν παρατηρηθούν τοπικές εξάρσεις, ή αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρονται τώρα να επανέλθουν. Εξετάζουμε προσεκτικά, μεθοδικά το κάθε βήμα».
ΜΟΛΙΣ 10 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Τα νέα κρούσματα του κορωναϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν ήταν μόλις 10 και το σύνολο των αποδιδόμενων περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.576. Μόνο 41 είναι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, αφού 71 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία. Ο Τσιόδρας απέδωσε έναν ακόμα θάνατο στον κορωναϊό και πλέον το σύνολο των αποδιδόμενων νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 139, με μέση ηλικία τα 74 έτη και με το 91.4% έπασχε από σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Εκ των θανόντων οι 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 12 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα. Από τα κρούσματα, το 55.7% είναι άνδρες ενώ τα 589 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.268 με ήδη γνωστό κρούσμα. Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 72.130 διαγνωστικά τεστ.