Γερμανικό ΥΠΕΞ : Εργαλεία βασανισμού τρόικα και μέτρα λιτότητας
Εάν το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τα χαρακτηρίζει έτσι τότε εμείς τι πρέπει να κάνουμε;
Κυνισμός, αναισθησία, υπερβολική πολιτική αυτοπεποίθηση ή «γλώσσα λανθάνουσα»; Ό,τι κι αν αληθεύει από τα παραπάνω, το tweet του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έχει γράψει ήδη ιστορία κι είναι ενδεικτικό μιας εποχής. Τινάζει στον αέρα και την επόμενη διάσκεψη της 23ης Απριλίου 2020 ή αν θέλετε δίνει ένα τόσο απλό και σημαντικό επιχείρημα στο Νότο της Ευρώπης.
Ώστε η τρόικα και οι θεσμοί, τα μέτρα λιτότητας, είναι εργαλεία βασανισμού; Ώστε η Ελλάδα, και πρωτίστως οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες, τιμωρήθηκαν φρικτά αντί να βοηθηθούν;
Γράφει το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter: “Σε αυτή την κρίση, χρειαζόμαστε ταχεία βοήθεια, χωρίς «εργαλεία βασανισμού» όπως η τρόικα ή τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Έχουμε προτείνει ένα πακέτο που θα συγκεντρώσει περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ευρώ - περισσότερα από όσα έχουν ποτέ ενεργοποιηθεί». Είναι φράση που αποδίδεται στον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας HeikoMass, από συνέντευξη του στο DerSpiegel.
Κυνικός, αναίσθητος, αλαζών ή απλώς έχοντας την ψευδαίσθηση του πανίσχυρου ο κύριος Mass μας καθυβρίζει κατάμουτρα. Δικαιώνει όσους είχαν βρει τον εχθρό στο όνομα της Γερμανίας, αλλά ήταν αδύναμοι να τον αντιμετωπίσουν. Δικαιώνει αυτούς που μιλούσαν για άδικη επίθεση στην ελληνική κοινωνία. Για την κατάσταση αυτή και την ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος έχω ήδη μιλήσει. Η παραδοχή, όμως, αυτή, από το στόμα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, ξεπερνά κάθε λογική και ανοχή.
Σε αυτά τα χρόνια, στην Ελλάδα, είχαμε εκατομμύρια παράπλευρες απώλειες, χάθηκαν περιουσίες, χάθηκαν άνθρωποι. Κάναμε θυσίες, οι οποίες σήμερα εξανεμίζονται. Σηκώσαμε, ως πολίτες, μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο μας αναλογούσε. Γιατί; Επειδή κάποιος ήθελε να μας τιμωρήσει; Να μας δώσει να μάθουμε το μάθημά μας; Να μας δείξει μέσω βασανισμού το σωστό δρόμο;
Κι αλήθεια, ο σύμμαχος και συνεταίρος βασανίζει; Ο σύμμαχος τιμωρεί; Αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της βοήθειας; Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που όλοι στηρίξαμε; Αυτή είναι η παρακαταθήκη στην γερμανική πολιτική του WillyBrandt, του HelmutSchmidt και του HelmutKohl;
Αν το χθες αφορά στους ιστορικούς, το σήμερα αφορά όλους μας. Αν η πολιτική και οι αρχές της Γερμανίας είναι αυτές, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να ηγηθεί της Ευρώπης που θέλουμε κι επιθυμούμε. Αν ο κ. ΗeikoMass εκφράζει πιστά την γερμανική κυβέρνηση, τότε είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η έννοια της δημοκρατίας, όπως και εκείνη της συμμαχίας. Κι αν δεν ζητηθεί επισήμως συγγνώμη είναι σίγουρο ότι μπαίνουμε στην μεγαλύτερη πολιτική κρίση που γνώρισαν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Η φράση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας δεν είναι μόνο προσβλητική. Δεν προκαλεί μόνο οργή. Προκαλεί απέχθεια. Είναι στο χέρι της κ. AngelaMerkel να διορθώσει αυτή τη ζημιά. Είναι στο χέρι της να αλλάξει την πολιτική της. Διότι, διαφορετικά, η φράση του κ. Μass αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.