ΟΗΕ: «Η έκτακτη ανάγκη δεν είναι “λευκή επιταγή” εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Η «πανδημία» του κορωναϊού δεν πρέπει να αποτελεί «λευκή επιταγή», προκειμένου να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, επικρίνοντας τις «απεριόριστες εξουσίες» που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα…
«Μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας. Αλλά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια λευκή επιταγή ώστε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Μπατσελέτ με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής –της πρώτης στην ιστορία του– συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
Απεριόριστες εξουσίες έκτακτης ανάγκης
«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι απαραίτητα και ανάλογα», πρόσθεσε, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από ορισμένες χώρες απεριόριστων εξουσιών έκτακτης ανάγκης».
Απέναντι στην πανδημία, που έχει προκαλέσει σχεδόν 100.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα, πολλές χώρες έλαβαν έκτακτα μέτρα, όπως στην Ουγγαρία όπου πλήρεις εξουσίες αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προκειμένου να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας απροσδιόριστης διάρκειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδημία χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογήσει κατασταλτικές αλλαγές της κοινής νομοθεσίας, που θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ μετά το τέλος της έκτακτης ανάγκης», είπε η Μπατσελέτ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.
Ελευθερία έκφρασης
Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τα μέτρα που ελήφθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να περιοριστεί η ελευθερία των ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας πως η «υποτιθέμενη μάχη κατά της παραπληροφόρησης» κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση της αντίθετης άποψης.
«Σε ορισμένες χώρες, έχουμε ήδη δει αναφορές για δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν επειδή αναφέρθηκαν σε έλλειψη μασκών, για επαγγελματίες υγείας που επιπλήχθηκαν επειδή είπαν ότι δεν διαθέτουν μέσα προστασίας και για απλούς πολίτες που συνελήφθησαν επειδή δημοσιοποίησαν μηνύματα για την πανδημία στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», είπε, υπενθυμίζοντας πως «η άσκηση κριτικής δεν είναι έγκλημα».
Η πρώην πρόεδρος της Χιλής κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να «αυξήσουν σημαντικά την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και στατιστικές» για την υποτιθέμενη πανδημία, υπογραμμίζοντας πως «η διαφάνεια είναι πρωταρχικής σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης».
Τις τελευταίες ημέρες ορισμένες χώρες, οργανώσεις και ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασαν αμφιβολίες για τους κινεζικούς αριθμούς.
Η Μπατσελέτ κάλεσε επίσης τις χώρες να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στην υγειονομική κρίση τμήματα του πληθυσμού, όπως οι κρατούμενοι, οι φτωχοί, οι γυναίκες και οι μετανάστες. «Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, η πανδημία κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν χώρες όπως το Ιράν.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)