ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή στους βουλευτές της ΝΔ:Eχετε υποχρέωση να ακυρώσετε την «Συμφωνία των Πρεσπών»

Επιστολή στους βουλευτές της ΝΔ:Eχετε υποχρέωση να ακυρώσετε την «Συμφωνία των Πρεσπών»



Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, η «Ευνομία» απέστειλε σε όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέα Δημοκρατίας επιστολή, με την οποία τους υπενθύμισε το χρέος τους προς τους Έλληνες πολίτες σχετικά με την ακύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και την εις βάθους διερεύνηση των συνθηκών κάτω από την οποία έφτασε αυτή να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, την 25η Ιανουαρίου 2019.
Το  κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:
Προς Κοινοβουλευτική ομάδα ΝΔ
Αθήνα, 6 Μαϊου 2020
Κύριε/κυρία βουλευτή
Ως Ινστιτούτο Οικονομικής – Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Ελληνισμού με την επωνυμία «Ευνομία», και τηρώντας τις υποχρεώσεις μας, όπως αυτές καθορίζονται από τον καταστατικό μας σκοπό, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή σχετικά με το ζήτημα της Μακεδονίας και τη «Συμφωνία των Πρεσπών» ειδικότερα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων αντιδράσεων της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, από την αρχή των «διαπραγματεύσεων» τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και την κύρωση της διμερούς συμφωνίας τον Ιανουάριο του 2019, σχεδόν το σύνολο των στελεχών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αιρετοί και μη, δήλωναν δημοσία την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ εθεάθησαν να συμμετάσχουν σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις κινητοποιήσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Την ίδια περίοδο δε, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος σας και σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλούσε για μία εθνικά επιζήμια συμφωνία που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της Ελλάδας, η οποία επιτεύχθηκε μέσα από διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας.
Προ μερικών ημερών, κατατέθηκε στην ελληνική βουλή πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών. Χωρίς να συνίσταται ανάγκη να εξετάσουμε αν υπήρχε ή όχι κάποια πολιτική σκοπιμότητα εκ μέρους του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα, θα σταθούμε στην αρχική αντίδραση του κόμματός σας, η οποία εκφράστηκε δια μέσου του κοινοβουλευτικού σας εκπροσώπου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Λιβανός δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία βλέπει αρνητικά μία τέτοια εισήγηση, προβλέποντας – ίσως – την καταψήφισή της, όταν αυτή τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλήας.
Σας εκφράζει η συγκεκριμένη στάση;
Αλήθεια, ενώ πριν από ένα χρόνο καταγγέλλατε τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και μιλούσατε για εθνική καταστροφή, κι ενώ θα έπρεπε ήδη να έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση των συνθηκών με τους οποίους έχει αυτή συντελεστεί, αντ’ αυτού, ενδέχεται να απορρίψετε και τη σχετική δυνατότητα, όταν αυτή σας προσφέρεται;
Το γεγονός, ότι μπορεί να μη επιθυμείτε να πριμοδοτήσετε την πρωτοβουλία ενός άλλου κόμματος δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Όχι μόνο, γιατί σε εθνικά ζητήματα δεν – θα έπρεπε να – χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά κυρίως είναι αδύνατον να αντιμετωπισουμε καλόπιστα, την όποια αιτιολογία πιθανόν προβάλετε.
Η αναδίπλωση που επιχειρήθηκε προεκλογικά από το κόμμα σας το καλοκαίρι του 2019, και η οποία μιλούσε για αναγκαστικό σεβασμό των όρων μίας «διεθνούς συμφωνίας» εφόσον αυτή υπεγράφη, από το ελληνικό κράτος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αφενός η συμφωνία δεν είναι διεθνής, αλλά διμερής, και αφετέρου, οι λόγοι που την καθιστούν άκυρη (διεθνούς και εθνικού δικαίου, παραβίασης των όρων του ίδιου του προσυμφώνου της 17ης Ιουνίου του 2019, παραβίαση των ίδιων των όρων της συμφωνίας κτλ.) είναι πολύ περισσότεροι από όσους θα χρειαζόταν κάποιος για να την καταγγείλει. Ούτε μπορείτε να κρύβεστε πίσω από την αυτοδυναμία που πήρε το κόμμα σας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, λειτουργώντας, ως αλαζόνες, κυβερνώντες που δεν λογοδοτούν πουθενά. Γνωρίζετε, άλλωστε, πολύ καλά, ότι αυτή προήρθε μέσα από ένα μεγάλο αριθμό εκβιαστικών διλημμάτων και «τιμωρητικών ψήφων» προς την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της – κυρίως – στο ζήτημα της Μακεδονίας. Οι δικαιολογίες, λοιπόν, είναι περιττές και δεν μπορούν να υπερτερούν της τέλεσης του καθήκοντος.
Το ελληνικό Σύνταγμα σας έδινε τη δυνατότητα να εμποδίσετε την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο την 25η Ιανουαρίου του 2019. Για την αποφυγή μίας – κατά δηλώσεων του προέδρου σας – εθνικής ήττας, δε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε όλα τα διαθέσιμα μέσα που σας αναγνωρίζει το Σύνταγμα. Γιατί δεν το πράξατε;
Όταν το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του κράτους των Σκοπίων ήρθε προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019, κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά, ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και θα το χρησιμοποιήσει στους διεθνείς οργανισμούς, ως μοχλό πίεσης για αλλαγή των όρων της συμφωνίας, η κυβέρνησή σας ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της υποψηφιότητας ένταξης. Έφτασε δε στο σημείο να αγνοήσει επιδεικτικά όλους τους άλλους λόγους που συνέτρεχαν για την ακύρωση μίας τέτοιας υποψηφιότητας, συνυφασμένοι με την αποδεδειγμένη διαφθορά στους κόλπους της σκοπιανής κυβέρνησης και την απουσία κράτους δικαίου, τους οποίους η Ευνομία είχε αναδείξει και καταθέσει το Σεπτέμβριο του 2019 τόσο σε υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλια Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωκοινοβούλιο), αλλά και αυτά επιμέρους κρατών-μελών (μέλη ομοσπονδιακής βουλής του γερμανικού κράτους και υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια). Θα παρατηρήσετε ότι στη συγκεκριμένη μακροσκελή επιστολή, η οποία επισυνάπτεται στο τέλος της παρούσης, γίνεται αναφορά σε όλους εκείνους τους λόγους που επικαλέστηκε το γαλλικό κράτος κατά την άσκηση του βέτο. Ένα βέτο, το οποίο βρήκε αντίθετο το επίσημο ελληνικό κράτος. Η κυβέρνησή σας, λοιπόν, όχι μόνο καταπάτησε τις υποσχέσεις της, αλλά καταδίκασε δημόσια ακόμα και αυτήν την πρωτοβουλία κρατών-μελών, τα οποία έπραξαν, όσα για μία ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
Ακόμα πιο πρόσφατα, στα μέσα Μαρτίου του 2020, είχαμε την ολοκλήρωση των προενταξιακών συζητήσεων για την είσοδο του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Λίγες βδομάδες νωρίτερα, ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφκσι, δήλωνε ξεκάθαρα σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι δοθείσης της εισόδου της χώρας του στο ΝΑΤΟ, δεν προβλέπονται κυρώσεις, αν στο μέλλον τα Σκόπια επιστρέψουν στην «ονομασία τους», δηλαδή στο σκέτο «Μακεδονία», κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιδιωχθεί με τη στήριξη των δύο-τρίτων των μελών του κοινοβουλίου τους. Έχουμε δηλαδή μία συμφωνία, αυτή «των Πρεσπών», η οποία όχι μόνο παραχωρεί τα πάντα και δεν εξασφαλίζει τίποτα στο ελληνικό κράτος, αλλά το καθιστά και περίγελο των διεθνών εξελίξεων, όταν από τα πλέον επίσημα σκοπιανά χείλη ακούγεται ότι θα ακυρώσουν μονομερώς το περιεχόμενο της διμερούς συμφωνίας και μάλιστα παραβιάζοντας τον ακρογωνιαίο λίθο της, αυτό του ονόματος.
Πώς, λοιπόν, προστατεύετε την αξιοπρέπεια και τα δίκαια των Ελλήνων πολιτών;
Ποιά είναι τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία, τα οποία συχνά επικαλείστε και δε θέλετε να ρισκάρετε στο ενδεχόμενο καταγγελίας της;
Επιπρόσθετα, στα τέλη Μαρτίου, οι επικεφαλής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων και της Αλβανίας. Για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια μπροστά στα πρωτοφανή επίπεδα διαφθοράς του σκοπιανού και του αλβανικού κράτους, στις προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, στην παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία και στις καταγγελίες του πιθανού μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρας των Σκοπίων, Κρίστιαν Μικόσκι, ο οποίος κατήγγειλε δημόσια, ότι για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από το κοινοβούλιό τους, υπήρξαν εκβιασμοί και χρηματισμοί σκοπιανών βουλευτών – όπως συνέβη και στο ελληνικό κοινοβούλιο, ισχυρισμό τον οποίο έχει υποστηρίξει δημόσια σε προεκλογική συνέντευξη και ο πρόεδρος του κόμματός σας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οπότε, είναι εύλογο πλέον να αναρωτιόμαστε…
Ποιά συμφέροντα τελικά εξυπηρετεί η κυβέρνησή σας;
Γιατί κρύβεστε πίσω από τις διφορούμενες προεκλογικές τοποθετήσεις στελεχών του κόμματός σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις οποίες επιχειρήσατε – και καταφέρατε – να «υφαρπάξατε» τις τιμωρητικές προς τον Σύριζα, ψήφους χιλιάδων ψηφοφόρων;
Γιατί επιμένετε να τηρείτε μία συμφωνία, όταν το έτερο συμβαλλόμενο μέρος καταπατά διαρκώς τους όρους της;
Πότε θα προστατέψετε τα δίκαια του ελληνικού λαού, τον οποίο αγνοείτε προκλητικά, όπως και οι προκάτοχοί σας;
Το δικαίωμα του βέτο που επανειλημμένα επιλέγετε να απεμπολείτε, είναι δικαίωμα του Ελλήνων πολιτών. Για εσάς, και στο πλαίσιο προστασίας του Ελληνισμού, η εξάσκησή του είναι υποχρέωση σας. Όπως υποχρέωσή σας, είναι να καταγγείλετε τη διμερή συμφωνία των Πρεσπών, η οποία – πέραν των δεκάδων λόγων ακυρότητάς της – δε είναι καν σεβαστή από το κράτος των Σκοπίων. Και ακόμα, υποχρέωση σας είναι να προχωρήσετε σε διερεύνηση των τεκταινόμενων για την σύναψη και την κύρωση στην Βουλή της εν λόγω συμφωνίας.
Τα μέλη του Παρατηρητηρίου της Ευνομίας για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όντας σε άμεση συνεργασία με άλλους φορείς και μεμονωμένους Έλληνες πολίτες, θα συνεχίζουμε να παρατηρούμε, να καταγράφουμε, να επεμβαίνουμε και να σας θέτουμε προ των ευθυνών σας.
Είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε συμπληρωματική πληροφορίας ή διευκρίνισης σχετικά με τα παραπάνω.
Εν αναμονή της απάντησης και των ενεργειών σας.
Eκ μέρους του ΔΣ
Ο Πρόεδρος της «Ευνομίας»
Ο Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου
«Ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών»
Λάκης ΚομνηνόςΧάρης Τσότσος 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Κ.Δ.Π.ΑΤΤΙΚΗΣ: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ