Σκάνδαλο στη Μαλακάσα: Εργο κόστισε 15 φορές παραπάνω
Σκάνδαλο στη Μαλακάσα: Εργο κόστισε 15 φορές παραπάνω
Είναι αδιανόητο το φαγοπότι με το δημόσιο χρήμα. Τελικά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποδεικνύεται πολύ αμαρτωλό, αφού έργο πληρώθηκε 15 φορές παραπάνω.
Αγανάκτησε ακόμα και η εφημερίδα “Καθημερινή” για το φαγοπότι στη δομή της Μαλακάσας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε ήδη αποκαλύψει ο eretikos.gr ύστερα από δηλώσεις του Μιχάλη Καρχιμάκη.
Παρουσιάζει στοεία από έγγραφο διεθνούς οργανισμού και κάνει λόγο για “Κόλαφο για τη μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου – το οποίο επανασυστάθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό.
Ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην “Κ” τιτλοφορείται “Αδράνεια και Κακοδιαχείριση” και αποκαλύπτει ότι το έγγραφο του διεθνούς οργανισμού καταλογίζει ανεδαφικούς σχεδιασμούς και αδράνεια, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την δομή στη Μαλακάσα, που φτιάχτηκε τους τελευταίους μήνες.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κοστολογήθηκε με υπέρογκο ποσό, σε σχέση με άλλα αντίστοιχα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ότι το υπέρογκο κόστος αποδόθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης του Νότη Μηταράκη στον επείγοντα χαρακτήρα του έργου. Εντούτοις, το έγγραφο αναφέρει ότι ανάλογο έργο που πραγματοποιήθηκε σε 7 ημέρες με μέσο κόστος 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ για το “επείγον” έργο της Μαλακάσας το κόστος ανήλθε στα 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο! Αυτό σημαίνει ότι Ο Νότης Μηταράκης έδωσε 15 φορές περίπου περισσότερα χρήματα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, το έγγραφο αποτελεί κόλαφο και για την εξαγγελθείσα ρητορική και τους ανεδαφικούς σχεδιασμούς του Νότη Μηταράκη: «Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν αν πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι “κλειστές” ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους».
Καταπέλτη αποτελεί το έγγραφο και για τις εξαγγελθείσες εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τα καμπ και τα διαμερίσματα, τις οποίες έχει προγραμματίσει το υπουργείο για την ερχόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας φόβους ότι θα γεμίσουν πάρκα και πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων από άστεγους πρόσφυγες.
«Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες», σημειώνει το έγγραφο.
«Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο», επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας.