ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκλειστικό! Αποκαλύπτουμε τον Μακιαβελικό ρόλο του Τζέφρυ Πάιατ

By Jared Dyson
Μεγάλο μέρος της προσοχής στο θέμα με την Ουκρανία, στρέφεται γύρω από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το αίτημα του Τραμπ για έρευνα για πιθανή διαφθορά εκ μέρους του Τζο Μπάιντεν, αλλά υπάρχει και ένα μέρος της ιστορίας που λείπει. Ένα που αφορά σε μία σύνδεση μεταξύ σκοτεινού χρήματος, διαφθοράς και πιθανής δωροδοκίας.
Το 1990, εγκαινιάστηκε στην Ουκρανία το Διεθνές Ίδρυμα Αναγέννησης (IRF). Ο Τζορτζ Σόρος ίδρυσε τον οργανισμό, στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Open Society Foundation. Ο οργανισμός, λειτούργησε στην Ουκρανία λίγο μετά την αποχώρηση της χώρας από τη Ρωσική κυριαρχία. Ο λόγος της ύπαρξής του, ήταν η δημιουργία μίας ανοιχτής κοινωνίας βασισμένης στη Δημοκρατική πολιτική. Αλλά το πρόγραμμα πέτυχε πολλά περισσότερα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς διορίστηκε Πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Έβαλε υποψηφιότητα για Πρόεδρος της χώρας, αλλά έχασε στις επαναληπτικές εκλογές. Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από διαμαρτυρίες που έμειναν γνωστές ως η «Πορτοκαλί Επανάσταση». Ήταν υποψήφιος και στις εκλογές του 2010, τις οποίες και κέρδισε. Τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα.
Οι Δυτικές κυβερνήσεις στήριξαν την αντίπαλο του Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο. Ο Γιανουκόβιτς, φαινόταν να είναι υπέρ της Ρωσίας και προκάλεσε πολλές ανησυχίες στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Καθώς ο Γιανουκόβιτς σχημάτισε την κυβέρνησή του, ένα περίπλοκο σύστημα άρχισε να παίρνει μορφή και να δημιουργεί προβλήματα.
Το IRF άρχισε να χρηματοδοτεί ειδησεογραφικούς σταθμούς, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει στη διαμόρφωση της εξέγερσης κατά του Γιανουκόβιτς. Ένας δημοσιογράφος, ο Roman Skrypin, ήταν ένα όνομα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Βοήθησε να ξεκινήσουν οι ειδήσεις του Καναλιού 5 στην Ουκρανία, με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Μετά από μερικά χρόνια στον οργανισμό, έφυγε. Λίγο μετά, μπήκε στο κανάλι TVi, ένα άλλο ειδησεογραφικό πρακτορείο στην Ουκρανία. Σε ένα σημείο, το Kyiv Post αποκάλεσε τους δύο τηλεοπτικούς οργανισμούς τις μοναδικές ειδησεογραφικές πηγές που θα μπορούσαν να εμπιστευθεί κάποιος στην Ουκρανία.
Το σχέδιο άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή το 2013. Ο Skrypin και άλλοι 31 δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν από το TVi και ο Skrypin ξεκίνησε να δημιουργεί το δικό του διαδικτυακό σταθμό ειδήσεων. Το όνομα της εταιρείας ήταν Hromadske TV και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το IRF ή το Open Society Foundation. Ο οργανισμός, ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2013.
Τον Ιούλιο του 2013, ο Τζέφρι Πάιτ, έγινε πρέσβης στην Ουκρανία. Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του, έδωσε μία επιχορήγηση στο Hromadske TV. Μετά την πρώτη επιχορήγηση, δόθηκε υπόσχεση για δεύτερη χρηματοδότηση, ωστόσο στα έγγραφα των υποστηρικτών του ειδησεογραφικού οργανισμού, αναφέρεται η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Το IRF συνέχισε να υποστηρίζει το Hromadske TV για λίγο διάστημα μετά την αρχική χρηματοδότηση.
Τον Νοέμβριο, ο τότε Πρόεδρος Γιανουκόβιτς, αποσύρεται από τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ουκρανίας. Λίγο καιρό αργότερα, το Hromadske TV βγήκε ζωντανά με την ιστορία και μετέδιδε διαδηλώσεις στους θεατές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για μήνες, μέχρι το Φεβρουάριο του 2014.
Το Φεβρουάριο, η Ουκρανική κυβέρνηση επιτέθηκε στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν περίπου 70 θάνατοι και ο Γιανουκόβιτς να τραπεί σε φυγή στη Ρωσία. Λίγο αργότερα, όλοι θυμόμαστε την ιστορία της εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία και θυμόμαστε όλες τις λεπτομέρειες γι’ αυτό.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκκλήσεις πολλών ηγετών στο Κογκρέσο. Ο Ομπάμα είχε δηλώσει τότε ότι η Ρωσία ενδιαφερόταν για την Ουκρανία, αλλά όχι για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε επίσης, ότι η Ουκρανία θα κινδύνευε από τη Ρωσική κυριαρχία, ακόμη και αν παρενέβαιναν οι ΗΠΑ.
Λίγο μετά τη Ρωσική εισβολή και την πτώση της Ουκρανικής κυβέρνησης, ο Χάντερ Μπάιντεν, προσχώρησε στην εταιρεία Μπουρίσμα. Συνέβη τον Απρίλιο του 2014, όταν ο Μπάιντεν έγινε νομικός σύμβουλος της ομάδας. Ο ιδρυτής της εταιρείας Μπουρίσμα, δραστηριοποιούνταν και με τις προηγούμενες Ουκρανικές διοικήσεις, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και είχε ερευνηθεί κατά το παρελθόν.
Τον Μάιο, ο Πέτρο Ποροσένκο κέρδισε στις Ουκρανικές Προεδρικές εκλογές. Όπως γράψαμε πριν, ο Ποροσένκο, ήταν ο ιδιοκτήτης των ειδήσεων του TV 5 και ακολουθούσε μία γραμμή υπέρ της Δύσης. Ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο και άρχισε να συμπληρώνει τις θέσεις στην κυβέρνησή του. Ένα τέτοιο μέλος ήταν ο Vitaly Yarema, ο οποίος προήχθη σε γενικό εισαγγελέα.
Τον Αύγουστο του 2014, η φημισμένη έρευνα για τη Μπουρίσμα, ξεκίνησε από τον Yarema. Τον Οκτώβριο, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ηγήθηκε μίας ομάδας που συνεργάστηκε με τους ηγέτες της επανάστασης και το Ουκρανικό κοινοβούλιο για τη σύσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU). Η NABU, θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει το γενικό εισαγγελέα, αλλά αντ’ αυτού, ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε, ήταν ένας τρόπος παράκαμψης του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ίδρυσης της NABU, ο Τζο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις, ότι επρόκειτο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία. Επιφανειακά, φαινόταν σαν ο Μπάιντεν να ενθάρρυνε την έρευνα ακόμα και για την Μπουρίσμα. Στο παρασκήνιο, ήταν ένα περίτεχνο σχέδιο για την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα και την αποκατάσταση της εταιρείας του γιου του.
Ο Βίκτορ Σόκιν, ανέλαβε την εισαγγελία το Φεβρουάριο του 2015. Ο Τζο Μπάιντεν πίεσε το γραφείο να ερευνήσει τη διαφθορά. Μέρος της έρευνας θα αφορούσε στη Μπουρίσμα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο πρέσβης Πάιατ και άλλοι, ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Ζητούσαν την απομάκρυνσή του, λόγω της αποτυχίας διερεύνησης της διαφθοράς.
Ο Σόκιν, ετοιμαζόταν να ανακρίνει τον Χάντερ Μπάιντεν σχετικά με 3 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές, που είχε λάβει ο ίδιος και ο συνεργάτης του. Ο πρώην Αντιπρόεδρος άρχισε να ζητά την απομάκρυνσή του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να παρακρατήσει βοήθεια ύψους 1 δις δολαρίων στην Ουκρανία, εάν δεν απέλυαν τον εισαγγελέα. Ο Πρόεδρος Ποροσένκο, ο οποίος εγκαταστάθηκε από τον Σόρος και τους φίλους του, συμφώνησε γρήγορα να λάβει τα χρήματα. Ο Σόκιν, εξαναγκάστηκε να φύγει τον Μάρτιο του 2016 και αντικαταστάθηκε από το Γιούριι Λουτσένκο. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λουτσένκο, η έρευνα για τη Μπουρίσμα εξαφανίστηκε και έκλεισε.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνωρίζουμε ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, χρησιμοποίησε το όνομα και τη θέση του για να εξασφαλίσει συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ. Χρησιμοποίησε το όνομα και τη θέση του για να λάβει κρίσιμες συμβουλές για να βοηθήσει την Μπουρίσμα να χειριστεί το ζήτημα. Ο Σόκιν, κατέθεσε ότι ο Ποροσένκο του είχε ζητήσει πολλές φορές να κλείσει την έρευνα για τη Μπουρίσμα.
Η δουλειά του Πάιατ στην Ουκρανία είχε τελειώσει. Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, είχε επιτύχει την πλήρη ανατροπή της Ουκρανικής κυβέρνησης. Επέτρεψε στην οικογένεια Μπάιντεν να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο χρηματικό πρόγραμμα στην Ουκρανική παιδική χαρά, που είχε δημιουργήσει ο Σόρος. Έτσι, ενώ πολλοί έχουν μιλήσει για το ρόλο της Γιοβάνοβιτς στην κατάσταση της Ουκρανίας, φαίνεται ότι το πραγματικό πρόσωπο, στο οποίο πρέπει κάποιος να μιλήσει, είναι ο πρέσβης Πάιατ.
Ο Πάιατ, όμως, έχει αντιμετωπίσει και πολλές άλλες αμφιλεγόμενες καταστάσεις από την εποχή του στην Ουκρανία. Μετά την αναχώρησή του από την Ουκρανία, ο Πάιατ μετέβη στην Ελλάδα, ως νέος πρέσβης. Λίγο μετά την άφιξή του, τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανακαίνισης της Πρεσβείας. Η ανακαίνιση, θα κοστίσει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια.
Ένας Ανάδοχος των ΗΠΑ θα επιβλέπει το έργο, χρησιμοποιώντας τοπικούς αναδόχους για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Ο κύριος ανάδοχος του έργου, ήταν η εταιρεία Redex, του Ομίλου Κοπελούζου. Ο όμιλος Κοπελούζος, είναι γνωστός για τις εταιρικές του σχέσεις στην Ελλάδα.
Μία συγκεκριμένη εταιρική σχέση είναι αυτή της Προμηθέας Gas, μίας συνεργασίας μεταξύ του Κοπελούζου και της Ρωσίας. Η Ρωσία, ασκούσε έλεγχο στην εθνική αγορά αερίου στη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Πούτιν. Αυτό σημαίνει, ότι η Ρωσία είχε άμεση εποπτεία στην κατασκευή της Αμερικανικής πρεσβείας.
Ο Όμιλος Κολεπούζος, έχει επίσης σχέσεις με εταιρείες από την Κίνα. Σε κοινά έγγραφα συνεργασίας που κατατέθηκαν, ο οργανισμός έχει συνεργαστεί με την China Energy για προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και πάλι, παρέχοντας πιθανή πρόσβαση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ σε ξένη κυβέρνηση.
Είναι απίστευτο το γεγονός, ότι ο Πάιατ, αναθέτει τις συμβάσεις τοπικά, σε μία εταιρεία με άμεσους δεσμούς τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία. Ειδικά, δεδομένων των ενεργειών που είχε κάνει στην Ουκρανία. Μήπως ο Πάιατ, προσπαθεί να τους κρατήσει σιωπηλούς, εξαιτίας των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία;
Καθώς το Κογκρέσο συνεχίζει να εξετάζει τα θέματα στην Ουκρανία, ίσως είναι καιρός να ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά στον πρέσβη Πάιατ.  Μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, εκτός από το γεγονός, ότι αποτελεί μέρος κάποιων τηλεφωνήματα που διέρρευσαν. Ίσως να γνωρίζει κάποιες βασικές πληροφορίες.
Η Μαρία Πολυζωίδου, από το The Flag Reportσυνέβαλε στη δημιουργία αυτού του άρθρου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά από το The Liberty Loft 
                                                                    ΠΗΓΗ

ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG 

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ