Κυβερνητικός διασυρμός: «Πατενταρισμένο» σε ΗΠΑ και Γερμανία το «Summer state of mind»
«Πατενταρισμένο» στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι το «Summer is a state of mind», ενώ παρόμοια πατέντα υπάρχει και στην Γερμανία (Summer state of mind), κι όμως η Ελλάδα επέλεξε ή «έκλεψε» το μήνυμα για να διαφημίσει τον ελληνικό τουρισμό, κάτι που δείχνει την προχειρότητα, κι ενδεχομένως την κυβερνητική προσήλωση στο «πολιτικοοικονομικό φαγοπότι».
...διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη
Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι ο ΣΕΤΕ στον οποίο ανήκει η εταιρεία «Marketing Greece» που ανατέθηκε το έργο -με απευθείας ανάθεση-, προκειμένου να βρει το μήνυμα για να διαφημιστεί το ελληνικό προϊόν του τουρισμού, ενώ έχει ήδη πιαστεί είτε να'χει «κλέψει» είτε να μην έχει ελέγξει αν ήταν πατενταρισμένη η υποτιθέμενη ιδέα της, τελικά πάνω στον κακό χαμό να βγάζει με θράσος και ανακοίνωση με την οποία «κουνάει το δάχτυλο σε ΜΜΕ», γιατί αποκαλύπτουν την απάτη που έχει στήσει το κυβερνητικό επιτελείο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να λάβει ως αμοιβή ούτε τα 99.000 ευρώ που αναφέρονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!
Εν τούτοις, ο ΣΕΤΕ δεν μας είπε ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο... αν οι κάτοχοι της πατέντας κάνουν αγωγή στο ελληνικό δημόσιο. Όπως δεν μας είπε ποιος, ούτως ή άλλως, πρέπει να αποζημιώσει τη χώρα από τον διασυρμό που έχει ήδη υποστεί με το κλεμμένο μήνυμα από την εταιρεία καλλυντικών Lancaster.
Διότι όπως θα διαπιστώσετε ιδίοις όμασι παρακάτω υπάρχουν καταχωρημένες οι πατέντες προστασίας του συγκεκριμένου λεκτικού.
Σύμφωνα πάντως με κάποιους νομικούς κύκλους, οι οποίοι πάντως υποστηρίζουν την κυβέρνηση, «δεν πρέπει να τίθεται νομικό θέμα, γιατί είναι διαφορετικά τα προϊόντα. Περισσότερο είναι θέμα ηθικό. Κύρους, πρεστίζ που έγινε χρήση ενός σλόγκαν που έχει χρησιμοποιηθεί για την προβολή μιας χώρας».
Ωστόσο, τα πράγματα δεν πρέπει να είναι ακριβώς έτσι, καθώς τα επικοινωνιακά μηνύματα δεν πρέπει να δημιουργούν σύγχυση στο κοινό που απευθύνονται, μεταξύ των προϊόντων που διαφημίζουν. Το καθένα πρέπει να έχει «το σήμα κατατεθέν» του. Το δικό του καθαρό μήνυμα. Ειδικά όταν με το εν λόγω μήνυμα λες ότι θες να παίξεις με το μυαλό και τη σκέψη...
Επιπλέον, σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων ακόμη και το ηθικό σκέλος, όπως φυσικά και το επαγγελματικό (όταν κλέβεις την κατοχυρωμένη δουλειά του άλλου ή και πλήττεις τα συμφέροντα του), αυτό αποζημιώνεται και μάλιστα αδρά! Σε «τρέχει» και για διαφυγόντα κέρδη και για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Με λίγα λόγια, είναι αρκετά πιθανό η Ελλάδα να συρθεί δικαστικά και να αναγκαστεί είτε να αποσύρει την καμπάνια, είτε να αποζημιώσει την Lancaster, η οποία αποτελεί brand-κολοσσό, κάτι που θα διασύρει τη χώρα διεθνώς.