ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στερείται αφηγήματος η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Μόνο με εθνική ήττα θα χάσει την κυριαρχία της

Παρ’ όλο που οι πολίτες βλέπουν έναν… απειλητικό Νίκο Χαρδαλιά να τους προειδοποιεί ότι εάν δεν τηρηθούν τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση θα προχωρήσουν σε γενικό lockdown, ο Πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο ένα καταστροφικό σενάριο για την ελληνική οικονομία αλλά για την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε μία από τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, συγκεκριμένα στελέχη παραδέχτηκαν ότι το 2021, όση «ονομαστική» ανάπτυξη και να υπάρξει, θα είναι μία χαμένη χρονιά.
Το σενάριο της μεγάλης ανάπτυξης, της έκρηξης των μεγάλων έργων και των ξένων επενδύσεων δεν «έκατσε» λόγω του κορωνοιού και κυρίως λόγω της αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας με το τρίμηνο lockdown που παρέλυσε τα πάντα και άμβλυνε σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.

Όλοι παραδέχονται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει το αφήγημα για το οποίο εξελέγη και την εμπιστεύτηκαν μεσαία τάξη, επιχειρηματικά συμφέροντα και απλός κόσμος.
«Πλέον μέχρι και το 2021 θα γίνει μία διαχείριση της οικονομικής κατάστασης χωρίς, όμως, την προσμονή σημαντικών αποτελεσμάτων» εξηγεί στέλεχος με εξαιρετικά σημαντική οικονομική κατάρτιση που έχει περάσει από υψηλές κυβερνητικές θέσεις.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Πρωθυπουργού έχοντας υπόψιν και την διαχείριση της δεύτερης φάσης πανδημίας;
Οι πιο συντηρητικές φωνές λένε ότι η χώρα θα βγάλει από πάνω της την υπόθεση κορονοιός το καλοκαίρι του 2021.

Άλλωστε, οι έμπειροι επιδημιολόγοι παραδέχονται ότι αφού δεν προχωράει ο ασφαλής εμβολιασμός του πληθυσμού – καθώς δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο μέχρι τώρα- το χρονικό ορόσημο της κανονικότητας στην ελληνική οικονομία μετατίθεται για αργότερα.
Ο Πρωθυπουργός μέχρι τότε θα προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας στις δεξαμενές του μία ακόμα ευρεία αποδοχή και μία παραπαίουσα αξιωματική αντιπολίτευση που μαστίζεται από σκληρές εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις.

Εργασιακές σχέσεις, συνδικαλισμός , νέο ασφαλιστικό σύστημα, νέο φορολογικό σύστημα, αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλα πολλά θα αποτελέσουν τον σκληρό πυρήνα των αλλαγών που τα οφέλη τους δεν θα φανούν τώρα.
Είναι μεταρρυθμίσεις που θα ρυθμίσουν το τοπίο για τα επόμενα χρόνια.

Μέσα σε ένα ασταθές κλίμα και με παράταση για δημοσιονομική πειθαρχία μέχρι το 2021, η κυβέρνηση θα κάνει μία πολιτική διαχείριση της κατάστασης και θα σηκώσει κεφάλι, πλέον, το 2022.

Για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, ο μόνος φόβος που υπάρχει για να χαθεί η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μόνο μία εθνική ήττα που θα προκύψει από έναν επώδυνο συμβιβασμό στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα αγοράσει όσο χρόνο μπορεί και κυρίως θα διαχειριστεί ένα εσωτερικό τοπίο με την γνωστή της μαεστρία.
Οικονομικά συμφέροντα, ΜΜΕ και γνωστές επαγγελματικές τάξεις όπως π.χ δικηγόροι, μηχανικοί θα προσηλυτιστούν με τον γνωστό τρόπο της λίστας «Μένουμε Μαζί».

Δεν θα είναι δύσκολο. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν βυθιστεί σε μία διπλή φορολόγηση, πολλοί είχαν διωχθεί και άλλοι με το στανιό περίμεναν να μπουν στην ουρά του κρατικού κορβανά.
Οπότε τι μένει;

Ο απλός λαός ο οποίος θα συνεχίσει να συντηρείται από λογικές αναστολές συμβάσεων και Συνεργασίας, από νέες επιδοματικές πολιτικές οι οποίες προσφέρονται αφειδώς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει σταματήσει να αναφέρεται και δημοσίως και ενδοκυβερνητικά.

Που πήγε η ομάδα Σκυλακάκη και οι 5 κύκλοι μεταρρυθμίσεων για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάκαμψης;
Πότε θα γίνει εκταμίευση των 72 δις ευρώ;
Απλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα υπό την επιβλητικότητα δύο κορυφαίων γεγονότων, της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών.

Πηγή: bankingnews.gr
ΠΗΓΗ
                                                                   ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG
                                   ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ
                               FACEBOOK
                  INSTAGRAM
                                                                   
                          TWITTER