Με «ραβασάκι» από τον Παπαχελά η δήλωση της ντροπής του Χρυσοχοΐδη για τα 12 μίλια; (ΒΙΝΤΕΟ)
Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι το δικαίωμα της πατρίδας μας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια συνιστά «εθνικισμό», μία δήλωση που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις και...
κραδασμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για την οποία άδειασε τον υπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, δεν ήταν μία ατυχής στιγμή. Η πρωτοφανής αυτή δήλωση δεν έγινε κατά λάθος. Την απαράδεκτη αυτή δήλωση, που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τη διάβασε – όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς στο σχετικό βίντεο – από τα χαρτιά που κρατούσε στα χέρια του. Μπορεί να μην είχε διαβάσει το μνημόνιο στο παρελθόν πριν τον ψηφίσει, αλλά αυτή τη δήλωση την διάβασε, αφού κάποιος του την έγραψε και ο ίδιος νωρίτερα την είχε εγκρίνει.Επομένως μπορεί ο κάθε ένας να αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν έγινε τυχαία. Ήταν προϊόν προεργασίας και έγινε συνειδητά. Και σίγουρα κάτι κρύβει από πίσω για το οποίο πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει.
Αν λάβουμε υπόψιν την έκπληξη του Παναγιώτη Πικραμμένου για όσα έλαβαν χώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, θεωρητικά και με βάση τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου θα έπρεπε να έχει μαύρα μεσάνυχτα για τις πρωτοβουλίες Χρυσοχοΐδη. Το ερώτημα είναι το εξής: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αυτενήργησε ή εκτέλεσε τις εντολές ενός συστήματος με το οποίο διασυνδέεται και το οποίο διαδραματίζει σκιώδη ρόλο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ενώ έχει συγκεκριμένες – εθνικά επικίνδυνες θέσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).
Ας μην κρυβόμαστε. Το σύστημα αυτό είναι γνωστό. Πρόκειται για το ΕΛΙΑΜΕΠ ή άλλως, όπως μας αρέσει να το γράφουμε, για το «σύστημα Παπαχελά», για έναν κύκλο προσώπων που αν κανείς μελετήσει τον διαχρονικό ρόλο που διαδραματίζει, θα διαπιστώσει ότι συνιστά κάτι σαν «εγχώριο ιερατείο του νέο – οθωμανισμού» που ως αντικειμενικό σκοπό έχει να καταστήσει την Ελλάδα δορυφόρο της «περιφερειακής δύναμης», Τουρκίας.
Οι δυνατότητες παρέμβασης του συγκεκριμένου συστήματος στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και στην άσκηση της ελληνικής διπλωματίας επιβεβαιώθηκαν για άλλη μία φορά πρόσφατα, με την τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του Θάνου Ντόκου του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενός αμφιλεγόμενου προσώπου που τοποθετήθηκε πρόσφατα υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Δεδομένων της όξυνσης στις ελληνοτρουκικές σχέσεις και της αύξησης της τουρκικής επιθετικότητας στην ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε σοβαρά ερωτηματικά και φυσικά σφοδρές αντιδράσεις.
Την ίδια στιγμή οργιάζουν οι φήμες και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» και πρόσωπο – κλειδί στην υπόθεση της λειτουργίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Αλέξης Παπαχελάς εμφανίζεται δραστήριος στο παρασκήνιο, τόσο δραστήριος ώστε κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον (Στον επόμενο ανασχηματισμό; Ποιος ξέρει;) να τον δούμε στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι δικές μας πληροφορίες διαψεύδουν μία τέτοια προοπτική σε ότι αφορά στην καριέρα του Αλέξη Παπαχελά – ο οποίος είχε βρεθεί ένα βήμα πριν αναλάβει πόστο στο Μαξίμου πριν από τις εκλογές του 2019 -, αλλά στην πολιτική κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Τι σχέση έχει, όμως, με όλα αυτά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης; Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ένα από τα διαχρονικά «πουλέν» του «συστήματος Παπαχελά». Δύο είναι τα κομβικά σημεία αυτής της κοινής πορείας: Η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και η σχέση που σφυρηλατήθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μέσα από την πρωτοβουλία «Ως Εδώ» και βέβαια το πλέγμα των σχέσεων και των διασυνδέσεων με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.
Λένε, ότι ο Αλέξης Παπαχελάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν τις τελευταίες ώρες ότι, η συγκεκριμένη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε κατόπιν υπόδειξης του Αλέξη Παπαχελά. Λένε ότι ο Αλέξης Παπαχελάς εισηγήθηκε να μπει αυτή η ντροπιαστική αναφορά στο κείμενο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Εμείς δεν υιοθετούμε αυτές τις φήμες και τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες. Ωστόσο έχουμε υποχρέωση και δημοσιογραφικό καθήκον να ρωτήσουμε: Με ραβασάκι από τον Παπαχελά, κύριε Χρυσοχοΐδη, πραγματοποιήσατε αυτή την τοποθέτηση της ντροπής;