Καταργείται το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις στο ν/σ που προβλέπει πτωχεύσεις νοικοκυριών
Καταργείται το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις στους δανειολήπτες, καθώς υπολογίζονται στην πτωχευτική περιουσία του οφειλέτη στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα΄που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή προς ψήφιση. Η αναφορά στο ακατάσχετο στο ν/σ γίνεται με το κριτήριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι ο δανειολήπτης πτωχεύει, το σπίτι του πλειστηριάζεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια οφείλει να αποδίδει στους πιστωτές του το μέρος του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611 ευρώ/μήνα).
Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά φαίνεται ότι είναι η κατάργηση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις στους δανειολήπτες, καθώς αυτές θα υπολογίζονται στην πτωχευτική περιουσία του οφειλέτη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται στην πτωχευτική περιουσία ο μισθός και η σύνταξη του οφειλέτη.
Σημειώνεται ότι το ν/σ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Για την 1η κατοικία, ισχύει ένα πλαίσιο προστασίας και ενίσχυσης των δανειοληπτών, το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά έχει διάρκεια μόλις 9 μηνών. Μετά δεν θα υπάρχει καμία απολύτως προστασία.
Πρόκειται για το Άρθρο. 18, σύμφωνα με το οποίο: «Ανήκει στην πτωχευτική περιουσία το μέρος του ετήσιου εισοδήματος του πτωχού που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης».
Συμπληρώνεται, δε, πως «Εξαιρούνται εκείνοι που έχουν πτωχευτική περιουσία άνω των 100.000 ευρώ».
«Το πτωχευτικό νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπει ότι ένας ιδιώτης -μισθωτός, επαγγελματίας, συνταξιούχος- θα χάνει όλη του την περιουσία και την πρώτη κατοικία του. Επίσης, θα χάνει ό,τι αποκτά μετά την πτώχευση και ξεπερνά τα περίπου 600 ευρώ τον μήνα, που είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης», δήλωσε την Πέμπτη η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα δήλωσε στο «ΚΟΝΤΡΑ» ότι ουσιαστικά, καταργείται κάθε ευκαιρία να ορθοποδήσει ένας άνθρωπος που οφείλει. «Θα βρίσκεται σε μία οικονομική «φυλακή» τουλάχιστον για 3 χρόνια. Σε έναν ακραίο οικονομικό εγκλωβισμό, απολύτως εξουδετερωμένος», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο «καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ακόμα και για όσους είναι ευάλωτοι, με εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ τον χρόνο, προβλέπει ότι «θα χάνουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους και θα μπορούν να το ενοικιάζουν για 12 χρόνια. Αν δεν πληρώσουν τρεις μήνες ενοίκιο επέρχεται έξωση». Μετά από 12 χρόνια, τόνισε, «θα έχουν τη δυνατότητα να επαναγοράσουν το σπίτι τους, πληρώνοντας όλη την εμπορική αξία του ακινήτου. Αυτά που πλήρωσαν, μέχρι να “κοκκινίσει” το δάνειό τους και για ενοίκιο 12 χρόνια, δεν μετράνε πουθενά».
Την τελευταία στιγμή προβλέφθηκε η απάλειψη, από το νομοσχέδιο, της αρχικής διάταξης, που όριζε ότι στην πτωχευτική περιουσία περιλαμβάνεται κάθε ακίνητο του οφειλέτη το οποίο έτυχε προστασίας με απόφαση δικαστηρίου. Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, η απάλειψη της αναφοράς σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές δεν θα μπορούν να κινήσουν διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για ακίνητο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε περίπτωση πτώχευσης. (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ο οφειλέτης να τηρεί τη ρύθμιση που έχει προσδιορίσει η δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη).
Στο ν/σ, τα φυσικά πρόσωπα αποκτούν για πρώτη φορά την «πτωχευτική δυνατότητα», με κατεύθυνση την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία και στην κάθε είδους περιουσία των λαϊκών οικογενειών. Η κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση από το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να προέλθει και μετά από αίτηση της τράπεζας και των άλλων πιστωτών.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει το σπίτι του και στη συνέχεια θα πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι που είχε αγοράσει και του άνηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι υπάρχει «κοινωνικό πρόσημο» στον νέο πτωχευτικό κώδικα, επειδή ο πολίτης που χάνει το σπίτι του θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει ενοίκιο για 12 χρόνια.