Οι Γερμανοί έστησαν γιγαντιαία μπίζνα με το εμβόλιο κορονοϊού
Τρίβουν τα χέρια τους μετά την ανακοίνωση των Pfizer/Biontech. Έτοιμο το συμβόλαιο με Ε.Ε., κερδισμένη και η «αμαρτωλή» Novartis
Όχι, αυτή τη φορά οι Γερμανοί δεν ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν -ξανά- πάνω σε κάποιο πλαίσιο «οικονομικής κρίσης». Επιβεβαιώνοντας την άποψη πως «οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες» και με φόντο την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σπεύδουν σαν αρπακτικά για να κάνουν την «μπάζα του αιώνα», εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η παραγωγή του εμβολίου της Pfizer/Biontech, ένα γεγονός που αφορά όχι μόνο την Ευρώπη αλλά ολόκληρο τον κόσμο, θα γίνει επί γερμανικού εδάφους. Και μάλιστα με… άρωμα Novartis.
Η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα για τη γερμανική οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη, δήλωνε χθες, τρίβοντας τα χέρια του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γκάμπριελ Φέλμπερμαϊρ, προσθέτοντας πως «ένα αποτελεσματικό εμβόλιο με λίγες παρενέργειες αλλάζει τα πάντα», καθώς εξήγησε πως η εξάπλωση της πανδημίας έχει σκιάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας.
Ο Covid-19 πλανάται σαν φάντασμα πάνω από την Ευρώπη, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, ο αριθμός των θανάτων λόγω κορονοϊού αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγραφε χθες η «Bild» πως το χρυσό συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρασκευάζεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Pfizer είναι «έτοιμο». Υπογράμμιζε μάλιστα πως η διαπραγμάτευση του συμβολαίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί την Τετάρτη στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση. «Είναι όλα εκεί (ενν.: στο συμβόλαιο) και τίποτα δεν μπορεί πλέον να το εμποδίσει» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα πηγή της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη για τη διαδικασία «ώστε να μη χρειάζεται να εκφραστούν διαφορετικές ανησυχίες».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Pfizer/BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300.000.000 δόσεων του εμβολίου τους, ανακοίνωσε χθες σχετικά και η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Η «Bild» ανέφερε ακόμη ότι η παραγγελία αφορά 200.000.000 εμβόλια και επιλογή για επιπλέον 100.000.000 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα Υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000.000 Ευρωπαίοι. Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία είχε εκφράσει προηγουμένως και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θα εξασφαλίσει έως 100.000.000 δόσεις. Με το μέγα -ρητορικό ωστόσο- ερώτημα να γεννάται, βέβαια, αναφορικά με το γιατί η Γερμανία σπεύδει προκαταβολικά να «δεσμεύσει» το 1/3 της συνολικής παραγωγής των εμβολίων.
Κερδισμένη από τη διαδικασία θα βγει φυσικά και η… Novartis -έστω κι έμμεσα-, καθώς η BioNTech χρειάζεται περισσότερες και μεγαλύτερες εργαστηριακές εγκαταστάσεις ώστε να υποστηρίξει τις ανάγκες για την παραγωγή του εμβολίου. Ως εκ τούτου έγινε γνωστό πως πρόκειται να αγοράσει από την «αμαρτωλή» Novartis εγκαταστάσεις της στο Μάρμπουργκ.
Παράλληλα, ζήτημα προκύπτει και με τη φύλαξη των εμβολίων. Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας για τον σκοπό αυτόν έχει προσεγγίσει τον στρατό για βοήθεια, κάτι που επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. Νωρίτερα χθες και η γερμανική εταιρία παγκόσμιων μεταφορών Deutsche Post AG ανακοίνωσε ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να διανείμει παγκοσμίως εμβόλια κατά του Covid-19 και βρίσκεται σε επαφή με φαρμακευτικές εταιρίες και κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της ανάγκης μεταφοράς των σκευασμάτων σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Τέλος, όπως έγραφαν χθες οι «Financial Times», η BioNTech προτίθεται να πουλά το εμβόλιο του κορονοϊού κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Τα προσδοκώμενα κέρδη πάντως είναι τεράστια, για ευνόητους λόγους, για τους συνιδρυτές της εταιρίας που ανήκουν ήδη στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς.
Μόσιαλος: Στις αρχές του 2021 (και) στην Ελλάδα
Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19 ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τον Μάρτιο του 2021 για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, δήλωνε χθες ο Μπρους Εϊλγουορντ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την ώρα που ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για εντυπωσιακά νέα, αναφερόμενος στις εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν από τις Pfizer/BioΝΤech.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει πως στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες. «Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει, επίσης, να δούμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο κι αν, εκτός από το να μας προστατεύει, θα εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό.
Πούτιν: Όλα τα ρωσικά εμβόλια για τον Covid-19 είναι αποτελεσματικά
Στον απόηχο της είδησης για το εμβόλιο της Pfizer χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι όλα τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικά, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα κατοχυρωθεί και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η Ρωσία έχει αρχίσει να κάνει χρήση του δικού της εμβολίου Sputnik-V, αν και η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μάλιστα, τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90% και πλέον, λίγη ώρα αφότου οι εταιρίες Pfizer Inc and BioNTech είχαν ανακοινώσει ότι το πειραματικό εμβόλιο που ανέπτυξαν είναι κατά 90% και πλέον αποτελεσματικό.
«Υπάρχουν ήδη δύο κατοχυρωμένα εμβόλια. Και οι μελέτες έχουν δείξει και επιβεβαιώσει ότι, πρώτον, τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες μετά τη χρήση τους και, δεύτερον, όλα είναι αποτελεσματικά» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (ΟΣΣ), που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την ανάπτυξη των εμβολίων και συμφώνησε με την άποψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράμ Χαν ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να γίνει κτήμα όλης της ανθρωπότητας. «Προτείνουμε να μην πολιτικοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες και να ξεκινήσουμε από το ότι οι άνθρωποι σε όλο τονπλανήτη χρειάζονται αυτά τα φάρμακα σήμερα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.