«Στον αέρα» 300.000 μεγάλα αυθαίρετα της κατηγορίας 5!
Νέα διάταξη καταργεί τη νομιμοποίηση για πάντα, με μεταφορά συντελεστή, ενώ αφορά κτίσματα που έχουν τακτοποιηθεί
Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο
Μια διάταξη στο υπό συζήτηση στη Βουλή πολεοδομικό νομοσχέδιο έρχεται να βάλει «φωτιά» σε περίπου 300.000 αυθαίρετα, τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, αν και έχουν τακτοποιηθεί.
Τι προβλέπει αυτή η διάταξη; Για τα μεγάλα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 (υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, δόμησης και άνω του 20% του ύψους) δεν θα προβλέπεται πλέον η δυνατότητα νομιμοποίησης για πάντα, μέσω της αγοράς μεταφοράς συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης, όπως προβλεπόταν έως σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να βρεθούν «στον αέρα» όσα τακτοποιημένα αυθαίρετα δεν ενταχθούν έως τότε στο σχέδιο, καθώς το ΥΠΕΝ δεν διευκρινίζει τι θα ισχύσει για όσα τακτοποιημένα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας δεν ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Πρόκειται για περισσότερα από 300.000 κτίσματα τα οποία έχουν τακτοποιηθεί για περίοδο 30 ετών, μέσω των σχετικών νόμων υπαγωγής. Ουσιαστικά ένα στα τρία αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί στους νόμους την τελευταία δεκαετία ανήκουν στην κατηγορία 5.
Το ζήτημα έθεσε εκ νέου στη Βουλή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, εξηγώντας ότι γίνεται αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας, εφόσον περιορίζεται στα 30 χρόνια η αντιμετώπιση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, κατά παρέκκλιση του πολεοδομικού νόμου 4178/2013, που έχει κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ και αποτελεί βάση για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Πράγμα που ίσως έχει επιπτώσεις ταυτόχρονα τόσο στο οικιστικό περιβάλλον όσο και στην ιδιωτική περιουσία και την κτηματαγορά. Εφόσον δεν υπάρξει μια συνολική ρύθμιση για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, ώστε να είναι υποδοχείς μεταφοράς συντελεστή δόμησης, στην πράξη δεν θα υπάρξει αγορά για την εφαρμογή του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης και θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο κύκλος των εσόδων που θα δημιουργηθούν από τις εξαγορές συντελεστή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναζητείται η βέλτιστη λύση που δεν θα αντικρούει στο Σύνταγμα.
ΠΗΓΗ.dimokratianews.gr
ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ