Βαρύτατη ταπείνωση στις Βρυξέλλες! Παταγώδης αποτυχία του Μητσοτάκη
Προς νέο βατερλό για τις κυρώσεις στην Τουρκία που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα… δάγκωναν
Τελικά οι κυρώσεις που υποτίθεται πως θα… δάγκωναν την Τουρκία, αλλά κυρίως τη συνεχιζόμενη προκλητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο παραπέμπονται στις καλένδες, με την Ελλάδα, όπως όλα έδειχναν αργά χθες το βράδυ, δυστυχώς ακόμη μια φορά να αποχωρεί ταπεινωμένη από τις Βρυξέλλες.
Ήδη από νωρίς χθες το πρωί τα πρώτα μηνύματα που έφταναν από την καρδιά της Ε.Ε. εν όψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δεν προμήνυαν καλό τέλος, με τη δυσαρέσκεια που καταγραφόταν στην ελληνική πλευρά να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο λόγος βέβαια δεν ήταν άλλος από το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που είχε δει το φως της δημοσιότητας.
«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα (χθες) χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για εμάς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, αποτυπώνοντας το κλίμα που είχε ήδη διαμορφωθεί. Η μεγάλη μάχη λοιπόν αναμενόταν να δοθεί στο καθιερωμένο επίσημο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. Ενα δείπνο το οποίο όμως, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 21.30 ώρα Ελλάδας, αν και καθυστέρησε να ξεκινήσει κατά περίπου μία ώρα, στην αρχή του η συζήτηση δεν πήγε καν στις τουρκικές προκλήσεις αλλά στις συζητήσεις για την… κλιματική αλλαγή.
Όπως και να ‘χει, νωρίτερα και σύμφωνα με πηγές, εν όψει του δείπνου, Ολλανδία και Αυστρία είχαν στείλει τις παρατηρήσεις τους επί του κειμένου συμπερασμάτων, στις οποίες γινόταν λόγος για κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας. Κάτι που άλλωστε είχε επισημάνει και ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αυστριακός καγκελάριος, προσερχόμενος το πρωί της Πέμπτης στη σύνοδο, ο οποίος δεν δίστασε να επαναλάβει καθαρά τη θέση του υπέρ του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Το πλαίσιο των συμμαχιών πάντως ήταν ήδη διαμορφωμένο, με τα διεθνή πρακτορεία να παρατηρούν πως οι «27» ήταν χωρισμένοι σε στρατόπεδα αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας. Πάντα κατά πληροφορίες, λοιπόν, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υιοθετήσει η Ε.Ε. σκληρή γραμμή επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ οι Μάλτα και Ουγγαρία αναμενόταν να ταχθούν στο πλευρό τους. Κόντρα στο διαμορφωμένο ρεύμα, και εκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος όλοι εκτιμούσαν πως αναμενόταν να κινηθούν, επίσης, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες.
Και ενώ ήταν καθαρό λοιπόν πως ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την πρόθεση να ζητήσει συνολικά από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περάσουν κάτω από τον ιδιότυπο πήχη που οι ίδιοι έβαλαν τον περασμένο Οκτώβριο, πληροφορίες του «Politico» ανέφεραν πως, εφόσον δεν υπάρχει ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Φεβρουάριο, προκειμένου εκεί να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.
«Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα λοιπόν θα φανεί εάν πραγματικά, ως Ευρώπη, είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda» είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως δήλωναν χθες στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και δύο Αμερικανών αξιωματούχων με γνώση του θέματος. Η πολυαναμενόμενη κίνηση μάλιστα, που όπως ανέφεραν οι πηγές αναμένεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, είναι εξαιρετικά πιθανό να εξοργίσει την Αγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αυτές θα στοχεύσουν τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ. Η είδηση βέβαια προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αγκυρας, καθώς Τούρκος αξιωματούχος δήλωνε ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα βλάψει τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. «Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα βλάψουν τις σχέσεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η χώρα του «τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς επιβολές».