Μ. Κογιεβίνας: Θα χρειαστούμε μια 10ετια για να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς
«Τη μάσκα δεν πρόκειται να τη βγάλουμε φέτος».
Το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει πολύ τους ειδικούς το θέμα του ανοίγματος του σχολείου και της εστίασης καθώς έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά «Θέλουμε να ανοίξει η εστίαση, αλλά αυτήν τη στιγμή δε χωρά στην κινητικότητα» προσθέτοντας ότι «είναι τελείως διαφορετικά τα χαρακτηριστικά των σχολείων από την εστίαση».
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως είναι πολλά που μπαίνουν σε συζήτηση για τα οποία η επιτροπή έχει τους λόγους της για να μην τα απελευθερώσει και ένα από αυτά είναι και το αίτημα για ψάρεμα.
Αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης αναφέρθηκε στην «επέκταση του click away σε click in shop» ενώ υπενθύμισε ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να φεύγει από το σπίτι του με sms» τηρώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Σαφώς υπάρχουν τρόποι για να παρακαμφθεί η διαδικασία, όμως αν θέλουμε να πάρει παράταση η ανοιχτή αγορά και να μην κλείσει τελείως, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση για το αν θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε πώς «καλό είναι να περιμένουμε, να μη χτίζουμε προσδοκίες» υπενθυμίζοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία εξετάζονται από την επιτροπή, προτού ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Βατόπουλος: Το κρούσμα μεταλλαγμένου ιού που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη είναι η κορυφή του Παγόβουνου.
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας Σχολής δημόσιας διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για το μεταλλαγμένο κορωνοϊού από τη Βρετανία τονίζοντας πως τα παιδιά είναι πιο εύκολο να τον κολλήσουν.
Ο κύριος Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε τόσο στα νοτιοαφρικανικά στελέχη του ιού όσο και στα βρετανικά.
Όσον αφορά το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε πως «αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου που συνήθως υπάρχει και δεν βλέπουμε».
«Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται εύκολα και μοιραία θα παρακολουθήσουμε την εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε πως «το σημαντικό μήνυμα είναι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, όσο τα μέτρα πρόληψης παραμένουν ατελή και όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν μεταλλάξεις οι οποίες και ανθεκτικές είναι και διασπείρονται πιο γρήγορα. Πρόκειται για μία μάχη του ιού απέναντι στον άνθρωπο».
Ερωτηθείς για το αν θα ξανακλείσει ότι έχει ανοίξει ο καθηγητής υποστήριξε πως υπάρχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αντικειμενική ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία και στο υγειονομικά ασφαλές.
«Είναι σαφές ότι όσο αυξάνεται η κινητικότητα τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα» είπε ο καθηγητής.
Κογιεβίνας: «Για να φτάσουμε σε μία κατάσταση εντελώς normal θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια»
Η κατάσταση όμως δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την παγκόσμια υγείας Μανώλης Κογιεβίνας μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ (105.8), αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα ανά τον κόσμο.
«Είμαστε στην αρχή του τέλους, δυστυχώς θα είναι ένα μακρύ τέλος. Δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα γιατί δεν έχουμε αρκετά εμβόλια. Δύσκολα θα κάνουμε διακοπές το καλοκαίρι. Μέσα στο χρόνο θα πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί. Όσο εμβολιαζόμαστε θα έχουμε λιγότερα περιστατικά. Από την άλλη δεν θα έχουμε εύκολα ανοσία αγέλης. Τη μάσκα δεν πρόκειται να τη βγάλουμε φέτος».
Επίσης μίλησε και για τις μεταλλάξεις του ιού λέγοντας πως «είναι λογικό να έχουμε μεταλλάξεις, οι οποίες είναι συνεχείς. Δεν είναι αναγκαστικό ότι όλες οι μεταλλάξεις οι αρνητικές. Τη Αφρικής φαίνεται ότι επιδρά κάπως στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιάσουμε όλο τον κόσμο όσο γρηγορότερα γίνεται. Δεν πρέπει η Ευρώπη να εμβολιαστεί και η Αφρική όχι για παράδειγμα. Δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς κλεισμένοι από όλο τον κόσμο. Όπως είναι τα πράγματα τώρα στις φτωχές χώρες, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα είναι εμβολιασμένοι το 2023».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην περίπτωση που θα βοηθούσε το να κατεβάζει ρολά η Ευρώπη για τρεις εβδομάδες σημειώνοντας πως «κάθε φορά που κλείσαμε κατεβάσαμε τον αριθμό των λοιμώξεων. Αλλά η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει πολύς κορωνοϊός ήδη μέσα. Εάν δεν πάρουμε άλλα μέτρα, πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι λύση αυτή. Να κλείσεις σε καταστάσεις όξυνσης αλλά δεν μπορείς να μείνεις έτσι επ’ άπειρον».
Στην ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ο κ. Κογιεβίνας απάντησε πως είναι «δύσκολη ερώτηση. Έχουμε κάνει πολλές εκτιμήσεις και έχουμε πέσει έξω. Αν κατεβάσουμε τα επίπεδα λοίμωξης σε όλο τον κόσμο, θα μπορέσουμε από του χρόνου να είμαστε άνετα στη ζωή μας. Τα μοντέλα δείχνουν ότι για να φτάσουμε σε μία κατάσταση εντελώς normal θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν καταστάσεις πανικού».
Τέλος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία.
«Παρά το γεγονός ότι είναι μια πλούσια χώρα και έχει πολύ καλό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν οργανώθηκε καλά η αντίσταση στον ιό. Το υπουργείο Υγείας είναι αδύναμο και έτσι είχαμε πολλά παραπάνω θύματα. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε οι επιστήμονες και η πολιτική ηγεσία σχεδόν σε καμία φάση. Σε μία από τις μεγάλες έρευνες που κοιτάμε το άγχος και την κατάθλιψη, έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ανεργία, τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, τα οικονομικά θέματα και η έλλειψη διεξόδων δημιουργούν σοβαρά ψυχικά προβλήματα».
ΠΗΓΗ newsbreak
ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG
ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ