Μνημονιακά «καμπανάκια»: Η παράταση του lockdown εκτοξεύει έλλειμμα και χρέος!
Σε διάστημα μόλις δύο ετών η χώρα μας θα έχει καταγράψει έλλειμμα άνω των 35 δισ. ευρώ
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών με φόντο τα νέα δεδομένα γύρω από την υγειονομική κρίση, η οποία πλέον έχει μετατραπεί και σε οικονομική.
Οι συνεχείς παρατάσεις στο lockdown έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο στην επέκταση πολλών εκ των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, εκτροχιάζοντας κάθε σχεδιασμό για τη σταδιακή απόσυρσή τους, προκειμένου να αντικατασταθούν από στοχευμένα μέτρα.
Είναι δεδομένο πως αντίστοιχες παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες θα απαιτηθούν και για τον Απρίλιο, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας θα παραμείνουν κλειστοί ή θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται ως πληττόμενοι.
Η επέκταση των μέτρων αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον «λογαριασμό» των παρεμβάσεων, βγάζοντας εκτός στόχων τον Προϋπολογισμό, που είχε ενσωματώσει ένα συνολικό κονδύλι για το 2021 ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και πλέον το κόστος των μέτρων θα εκτοξευθεί πάνω από τα 13 δισ. ευρώ.
Η παράταση του lockdown στερεί κάθε εβδομάδα από την οικονομία 750.000.000 ευρώ, διογκώνοντας το έλλειμμα της χώρας, ενώ τα μέτρα χρηματοδοτούνται από τις εκδόσεις ομολόγων που αυξάνουν ακόμα περισσότερο το χρέος, το οποίο κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, πολύ πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του Προϋπολογισμού του 2021 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 15 δισ. ευρώ ή το 6,7% του ΑΕΠ, όταν ο Προϋπολογισμός κάνει λόγο για έλλειμμα 11,5 δισ. ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ.
Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα, από 6,7 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 12 δισ. ευρώ. Ανάλογη θα είναι και η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, που εκτιμάται ότι θα παραμείνει πάνω από το 220% του ΑΕΠ.
Παρά τη δημοσιονομική ευελιξία που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν για το 2021 και το 2022, θεωρείται δύσκολη η διαχείριση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, την ώρα που τα οικονομικά της στοιχεία σπάνε κάθε αρνητικό ρεκόρ.
Είναι χαρακτηριστικό πως, μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών, η χώρα μας θα έχει καταγράψει έλλειμμα άνω των 35 δισ. ευρώ, φέρνοντας στο μυαλό όλων τα δύσκολα χρόνια των σκληρών Μνημονίων με τα τεράστια ελλείμματα, την εκτόξευση των χρεών, αλλά και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν.
Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών «ξορκίζει» κάθε σκέψη για επιστροφή σε μνημονιακές περιόδους, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως οι δανειστές θα βάλουν την Ελλάδα σε καθεστώς ακόμα πιο αυστηρής εποπτείας με νέους όρους, χρονοδιαγράμματα, προαπαιτούμενα και στόχους, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο χρέος, που ξεπερνά τα 370 δισ. ευρώ.
ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG
ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ