ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εύβοια: Ανεμογεννήτριες μέσα σε αρχαιολογικό χώρο στα καμένα

 Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την αποτεφρωμένη Εύβοια, η οποία κατακάηκε από τις φωτιές του 2021 και πλέον γεμίζει… με ανεμογεννήτριες


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πήρε στα Νέα Στύρα Ευβοίας και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκονται τα αρχαία λατομία του Νημπουριού.



Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αναμένεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, καθώς πλέον δεν υπάρχει το δάσος που υπήρχε μέχρι και πέρσι και «ενοχλούσε» όσους ήθελαν να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα.

Μπορεί να είναι εικόνα φύση

Στο σημείο θα δημιουργηθεί το τρίτο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη μέσα σε αρχαιολογικό χώρο με ανεμογεννήτριες ύψους 182 μέτρων.

Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ δόθηκε το «πράσινο φως» στην ΑΕΠΟ για το πάρκο ισχύος 160 MW στα Στύρα της εταιρείας «Σοφράνο».

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης από τη ΡΑΕ της αίτησης αναθεώρησης που είχε υποβάλει ο Δήμος Καρύστου για το εν λόγω αιολικό πάρκο.

Υπενθυμίζεται ότι η «Σοφράνο» είναι μία από τις εταιρείες μέσω των οποίων σχεδιάζεται η ανάπτυξη της στρατηγικής επένδυσης της Ελλάκτωρ μαζί με την πορτογαλική EDPR στην Εύβοια και η οποία αφορά σειρά αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 496 ΜW.

Στην προκειμένη περίπτωση, η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων αφορά στο έργο κατασκευής και λειτουργίας συγκροτήματος πέντε Αιολικών Σταθμών Παράγωγης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις:

  • Τσούκκα Δεμενίτη ισχύος 55 MW,
  • Πυργάρι ισχύος 60 MW,
  • Λιούτσα ισχύος 15 MW,
  • Χρούση ισχύος 15 MW και
  • Κελιά ισχύος 15 MW.

Οι θέσεις αυτές ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Στυρέων του Δήμου Καρύστου και η έγκριση αφορά επίσης τα συνοδά έργα στις Δημοτικές Ενότητες Στυρέων, Διστύων και Ταμυνέων του Δ. Κύμης – Αλιβερίου και Αμαρυνθίων και Ερέτριας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο περιεχόμενο της εγκριτικής απόφασης του ΥΠΕΝ ενσωματώθηκαν με τη μορφή μέτρων, όρων και περιορισμών οι απόψεις των υπηρεσιών και φορέων που διαβιβάστηκαν κατά τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν διάφορες τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό που περιλαμβάνουν αφαιρέσεις ανεμογεννητριών από συγκεκριμένα σημεία, τροποποιήσεις κατά περίπτωση σε οδούς πρόσβασης στους ΑΣΠΗΕ, της όδευσης και του μήκους των δικτυών Μέσης Τάσης, του τελικού εμβαδού ανάπτυξης των πάρκων κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ


ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ