"ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ" Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΕΕΙ ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ

Πριν διαβάσουμε τη είπε ο διαπρεπής επιστήμονας της οξφόρδης για την Αιολική Ενέργεια (Πράσινη Ενέργεια ή αλλιώς ΑΠΕ), ας θυμηθούμε τη έλεγε ο δικός μας Πρωθυπουργός - Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το αιολικό πάρκο είναι συμβατό με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος.

Στις περιοχές που έχει γίνει επένδυση: το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα οι ΑΠΕ είναι πιο φθηνές από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και είναι αυτές που μπαίνουν πρώτες στο σύστημα. «Δεν χρειαζόμαστε πια να τις επιδοτούμε, όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν ακόμα το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους ήταν τέτοιο που για να μπορέσει ο επενδυτής να έχει μία αξιοπρεπή απόδοση χρειαζόταν κρατική επιδότηση. 

Όμορφα τα λόγια και τα πράσινα όνειρα της κυβέρνησης που στοίχισε όμως την δική μας τσέπη με τα υπέρογκα ποσά αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Ενώ υπάρχουν τεχνολογίες που μπορεί να παράγει ενέργεια με χαμηλότερο κόστος όπως η εφαρμογή με υδρογόνο μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιημένη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή. 

Πάμε όμως να διαβάσουμε τα συμπεράσματα του καθηγητή. 

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η βασική αριθμητική που δείχνει την αιολική ενέργεια είναι μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε ένα έξυπνο παιδί του δημοτικού σχολείου. Τώρα ο μαθηματικός και φυσικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ερευνητής στο CERN και συνεργάτης του κολεγίου Keble, ομότιμος καθηγητής Wade Allison έχει κάνει τα ποσά. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την πιθανότητα διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καταλήγει.

«Η αιολική ενέργεια αποτυγχάνει σε κάθε περίπτωση», λέει, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις αγνοούν «συντριπτικά στοιχεία» για την ανεπάρκεια της αιολικής ενέργειας, «και καταφεύγουν σε σκοτεινές και όχι αιτιολογημένες αναλύσεις».

Οι τρομερές προειδοποιήσεις του καθηγητή Άλισον  περιέχονται σε ένα σύντομο έγγραφο  που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Πολιτικής Υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σημειώνει ότι η ενέργεια που παρέχει ο Ήλιος είναι «εξαιρετικά αδύναμη», και γι' αυτό δεν μπόρεσε να παράσχει την ενέργεια για να διατηρήσει ακόμη και έναν μικρό παγκόσμιο πληθυσμό πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση με ένα αποδεκτό βιοτικό επίπεδο. Ένα  παρόμοιο σημείο αναφέρθηκε  πρόσφατα με πιο δραματικό τρόπο από τον πυρηνικό φυσικό Δρ. Wallace Manheimer. Υποστήριξε ότι η υποδομή γύρω από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια όχι μόνο θα αποτύχει, «αλλά θα κοστίσει τρισεκατομμύρια, θα σκουπίσει μεγάλα τμήματα του περιβάλλοντος και θα είναι εντελώς περιττή».

Στην εργασία του, ο Άλισον επικεντρώνεται στην επεξεργασία των αριθμών που κρύβονται πίσω από τις φυσικές διακυμάνσεις του ανέμου. Η πλήρης επεξεργασία δεν είναι περίπλοκη και μπορεί να αξιολογηθεί από τον παραπάνω σύνδεσμο. Δείχνει ότι με ταχύτητα ανέμου 20 μίλια/ώρα, η ισχύς που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια είναι 600 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο σε πλήρη απόδοση. Για να παραδοθεί η ίδια ισχύς με το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C – 3.200 εκατομμύρια Watt – θα απαιτούσε 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας σάρωσης τουρμπίνας.

Σημειώνεται ότι αυτό θα πρέπει να είναι εντελώς απαράδεκτο για όσους ενδιαφέρονται για τα πουλιά και άλλους περιβαλλοντολόγους. Βέβαια, αυτή η ανησυχία δεν φαίνεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Εκατομμύρια νυχτερίδες και πουλιά υπολογίζεται ότι σφάζονται από  χερσαίες ανεμογεννήτριες κάθε χρόνο . Εν τω μεταξύ, στις ακτές της Μασαχουσέτης, πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα γιγάντιο αιολικό πάρκο, με άδειες παρενόχλησης και πιθανότατα τραυματισμού σχεδόν του  1/10 του πληθυσμού  της σπάνιας φάλαινας του Βορειοατλαντικού Δεξιά.

Όταν οι διακυμάνσεις στην ταχύτητα του ανέμου λαμβάνονται υπόψη στον τύπο του Allison, η απόδοση του ανέμου γίνεται πολύ χειρότερη. Εάν η ταχύτητα του ανέμου πέσει στο μισό, η διαθέσιμη ισχύς μειώνεται κατά οκτώ. Σχεδόν χειρότερα, σημειώνει, εάν η ταχύτητα του ανέμου διπλασιαστεί, η ισχύς που παρέχεται αυξάνεται οκτώ φορές και η τουρμπίνα πρέπει να απενεργοποιηθεί για τη δική της προστασία.




Η επίδραση των ενισχυμένων διακυμάνσεων είναι δραματική, όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα. Η εγκατεστημένη ονομαστική παραγωγική ισχύς στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, όπως φαίνεται από την καφέ διακεκομμένη γραμμή, ήταν 236 GW, αλλά η υψηλότερη ημερήσια παραγωγή ήταν μόλις 103 GW στις 26 Μαρτίου. Η αναξιοπιστία φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στο δεύτερο γράφημα που απεικονίζει τον άνεμο που δημιουργήθηκε στις υπεράκτιες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του περασμένου έτους.




Για οκτώ ημέρες στο τέλος του μήνα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε, πιθανώς, λέει ο Allison, επειδή η ταχύτητα του ανέμου μειώθηκε στο μισό. Η ημερήσια απώλεια 8,8 GW κατά την περίοδο σημειώθηκε ότι ήταν 1.000 φορές η χωρητικότητα της μεγαλύτερης μπαταρίας αποθήκευσης δικτύου στον κόσμο στο Moss Landings στην Καλιφόρνια. Όταν πρόκειται για τις τεράστιες μπαταρίες που απαιτούνται για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η Allison σημειώνει τα προβλήματα με την ασφάλεια, καθώς και τις ελλείψεις ορυκτών. Οι μπαταρίες δεν θα καλύψουν ποτέ την αποτυχία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ακόμη και για μια εβδομάδα, και επισημαίνει ότι μπορούν να αποτύχουν για πολύ περισσότερο από αυτό.

Άλλοι πρόσφατα εξέτασαν λεπτομερέστερα το κόστος αποθήκευσης της μπαταρίας. Ο Αμερικανός δικηγόρος και μαθηματικός Francis Menton, ο οποίος διευθύνει την  τοποθεσία Manhattan Contrarian  , εξέτασε τις πρόσφατες επίσημες αναφορές κόστους και διαπίστωσε ότι «ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις» το κόστος θα μπορούσε να είναι  τόσο υψηλό όσο το ΑΕΠ μιας χώρας . Με λιγότερο αισιόδοξες υποθέσεις, το κόστος κεφαλαίου από μόνο του θα μπορούσε να είναι 15 φορές το ετήσιο ΑΕΠ. Πέρυσι, ο αναπληρωτής καθηγητής Simon Michaux προειδοποίησε τη φινλανδική κυβέρνηση ότι δεν υπήρχαν αρκετά ορυκτά στον κόσμο για να προμηθεύσουν όλες τις μπαταρίες που απαιτούνται για το Net Zero. Ο Michaux παρατήρησε ότι το έργο Net Zero μπορεί να μην προχωρήσει  πλήρως «όπως είχε προγραμματιστεί». Εν τω μεταξύ, ο Menton κατέληξε, με την άποψη ότι κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν αδικαιολόγητα φιλανθρωπικό: «Είναι δύσκολο να αποφευχθεί το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τη μετάβαση στο Net Zero δεν έχουν ιδέα τι κάνουν».

Ο καθηγητής Άλισον έχει κάνει τα ποσά του με βάση τη βασική φυσική και τις ελεύθερα διαθέσιμες πληροφορίες. «Όποια και αν το δει κανείς, η αιολική ενέργεια είναι ανεπαρκής. Είναι διακοπτόμενο και αναξιόπιστο. είναι εκτεθειμένο και ευάλωτο. είναι αδύναμο με μικρή διάρκεια ζωής», καταλήγει.

Συντάχθηκε από τον Chris Morrison μέσω του DailySceptic.org,

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG:
 ΤΗΛ 6937248098, 6982105623, 6971569944
ΕΜΑΙΛ: esy.perifereiaaigaiou@gmail.com
TWITTER Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
INSTAGRAM Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ. http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ. http://txs.oramaellas.gr